Btj presentation

Idag förbereder jag mig för att presentera Rakt mot hindret för btj.

RaktMotHindret

 

Mitt talmanus:

Jag heter Malin Eriksson och har skrivit Rakt mot Hindret.

Jag har tidigare skrivit nio böcker, varav sju har en handling förlagd till stallet. Jag skriver också sen många år för tidningen Min Häst.

Hästböcker? En genrer som ofta avfärdas som dålig litteratur. Något jag har ganska mycket tankar och åsikter om –Men de får jag spara  till nåt annat tillfälleJ

Att skriva om stallet har varit ett medvetet val för mig. Det finns så många allmänmänskligt viktiga frågor som aktualiseras där.

Stallet är en värld där kvinnor får vara nördar. Det är ett matriarkat. Man behöver inte bråka m patriarkatet man kan strunta i det.

Stallet är en värld där en 13åring kan äga hästar för flera hundra tusen och tävla varenda helg.

Stallet är en värld där en 12åring kan vara stallskötare åt en jämnårig kamrat med två egna tävlingsponnyer.

Rakt mot hindret kretsar kring tema om prestationshets och orättvisa villkor kopplat till ekonomiska förutsättningar.

Rakt mot hindret handlar om tre generationers kvinnor: Jo, hennes mamma och mormor. Och hur ouppklarade konflikter påverkar kommande generationer.

När boken börjar har mamma och Jo just blivit bostadslösa. De tvingas flytta tillbaka till mormor, som är jurist och har till skillnad från mamma som lever under fattigdomsgränsen gott ställt.

För Jo börjar ett nystande i mammas uppväxt. Mamma har alltid sagt att ridsporten förstör både hästar och människor. Men Jo börjar hitta tecken på att mamma inte alltid hatat hästar. Tvärt om. Mamma var en framgångsrik ponnyryttare när hon var i Jos ålder. Vad har gjort att hon idag hatar hästar?

Boken speglar två diametralt olika uppväxtvillkor. Mamma levde i en välburgen familj, och elitsatsade. Hon drabbades hårt av prestationshets och synen på hästen som ett redskap för tävlingssatsning. Jo har vuxit upp i barnfattigdom och varit just den flickan som jag pratade om i början som är hästskötare åt en jämnårig kompis som har två egna hästar.

Jag har själv en bakgrund som tävlingsryttare på ponny och som junior. När jag var fjorton var mitt livs stora mål att bli elitryttare, och jag har vävt in många erfarenheter från detta i boken.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s