Bokmässan: Dag 1

Idag har jag haft ansvar för några av BULTs programpunkter på Litteraturscenen. Det blev riktigt intressanta samtal; först Annika Thor och Christina Wahldén som pratade om vad man kan skriva om för barn, om moralpaniken och rädslan som präglat de senaste årens händelser där exempelvis en skola ville förbjuda Wahldéns bok Kort kjol och där en förskola ville förbjuda Alfons film. Viktiga frågor som inte har så lätta svar som vi lätt tror vid en första anblick. Ett exempel jag själv tänker på var en bloggare som försvarade filmvisningen, men som gjorde det med argumentet: All barnfilm som görs i Sverige kan alla barn se utan problem, alltid. Det är också en slö kultursyn tänker jag. Självklart kan film och böcker röra upp mycket i oss. Självklart är det inte alltid lämpligt att ta till sig allt. Men därifrån till att förbjuda skolor att arbeta med ”upprörande” berättelser är steget milsvitt.

En viktig diskussion jag tror fortsätter.

Efter dem pratade Katarina Kuick och Ingrid Remvall14449979_10210719660497815_1187233838774447064_n om faktaböcker i skolan och hur de arbetade med det. Därefter pratade Grethe Rothböll med Jenny Jägerfeldt och Kerstin Lundberg Hahn om refuseringar. Detta som nästan alla författare, tampas med, men som inte så ofta pratas kring.

Efter detta sprang jag från scenen för att hinna till seminarie med Patti Smith och KG Hammar. Det blir bara fel att försöka beskriva, men kan ses här.

 

På kvällen var det mingeldags. Jag gillar inte mingel, men jag älskar att prata om intressanta saker med intressanta saker. Det fick jag! En trött men lycklig Malin lufsade sedan hem genom stan.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s